European Stock Collection - August 08, 2009

1. Ανάγκη 

Πολλοί οργανισμοί αντιμετωπίζουν προβλήματα σχέσεων προσωπικού που δυσχεραίνουν το εργασιακό κλίμα προκαλώντας:

  • Καθυστερήσεις στην παραγωγή έργου και κάποιες φορές ελαττωματικά προϊόντα ή ελλειμματικές υπηρεσίες
  • Παράπονα από πελάτες που ενίοτε οδηγούν και σε απώλεια μέρους των καλών μας πελατών
  • Κλίμα δυσπιστίας και αμφισβήτησης που κάνουν το προσωπικό να φυλάσσεται από τον διπλανό του και να νοιώθει δυσάρεστα στο χώρο εργασίας
  • Διαιώνιση αρνητικής διάθεσης που μεταδίδεται και στο νέο προσωπικό που βλέποντας όσα συμβαίνουν υιοθετεί σταδιακά παρόμοιες συμπεριφορές.

Αποτέλεσμα να επηρεάζεται τόσο η απόδοση όσο και η εξυπηρέτηση πελάτη.

2.       Πώς εκδηλώνονται τα προβλήματα σχέσεων προσωπικού: Τι μας είπαν σε διάφορους οργανισμούς και επιχειρήσεις:

Το πρόβλημα που έχουμε είναι ότι το προσωπικό μας δεν μιλά μεταξύ τους, δεν επικοινωνούν ο ένας με τον άλλο, δεν έχουν καλές σχέσεις, αποστέλλουν μόνο εμαιλς ή γραπτά μέμος ή και αγνοούν τα σημειώματα ο ένας του άλλου. Τους έχω καλέσει αλλά δεν διορθώνονται. Δεν μπορώ ούτε και θέλω να τους απολύσω γιατί ένας έκαστος έχει ικανότητες και δεξιότητες.

Η ανάγκη για λύση σε πολλούς οργανισμούς καθίσταται επιτακτική.

3.       Τι προκαλεί τα προβλήματα

Τα προβλήματα σχέσεων και οργανικού κλίματος προκαλούνται και συντηρούνται σε μεγάλο βαθμό από (α) τη μορφή της δομής του οργανισμού (β) τον τρόπο εξάσκησης ηγεσίας και (γ) τις κλίσεις και ροπές του προσωπικού.

(α) Καθετοποιημένοι οργανισμοί

Πώς δημιουργούν προβλήματα:

Με την πάροδο του χρόνου, τα διάφορα τμήματά τους αναπτύσσουν αυτοκυριότητα και θέτουν το δικό τους συμφέρον υπεράνω αυτού του οργανισμού. Σιλος και φέουδα ακολουθούν. Τα προβλήματα πρωτοεμφανίζονται στα χαμηλότερα επίπεδα όπου δημιουργείται η αξία προς τον πελάτη μέσω διατμηματικών διεργασιών. Όταν ψηλά τείχη διαχωρίζουν τα τμήματα, οι διεργασίες παρεμποδίζονται με αρνητικές επιπτώσεις στην απόδοση και εξυπηρέτηση πελάτη.

(β) Ηγεσία

Πώς προκαλεί προβλήματα:

Το στυλ και ιδιαίτερα της αυταρχικής οδηγεί σε κακές σχέσεις που ενίοτε εξελίσσονται σε καταπιεστικές. Η κεντροποιημένη προσέγγιση αποστερεί την πρωτοβουλία και απαλλάσσει το προσωπικό σε μεγάλο βαθμό από το αίσθημα ευθύνης και ιδιοκτησίας εργασίας. Η φοβία για παροχή κινήτρων και αναγνώρισης αποδυναμώνει την προσπάθεια και αποθαρρύνει την πρωτοβουλία, ενώ πρόξενος δυσχερειών είναι η παράβλεψη να εστιάσει στην απόδοση του εργασιακού χώρου και στην εξασφάλιση σύγχρονων μέσων παραγωγής.

(γ) Προσωπικό

Πώς προκαλεί προβλήματα:

Ελλειμματικό αίσθημα ιδιοκτησίας, απουσία διάθεσης να εργαστεί για το συμφέρον του οργανισμού, ανεπάρκεια σε γνώσεις και δεξιότητες, έλλειψη ενδιαφέροντος για επιμόρφωση και συνεχή βελτίωση, άγνοια και αδιαφορία για τους στόχους του οργανισμού.

Σημ. Αν η λειτουργία έστω κι ενός από τους τρεις πιο πάνω συντελεστές υστερεί, είναι αρκετό να υποβιβάσει τις σχέσεις από το επιθυμητό επίπεδο.

4.       Πώς θεραπεύεται το πρόβλημα: Cultural Links ως λύση

Η δημιουργία των Cultural Links επιφέρει δραστική αλλαγή σε νοοτροπίες και αναμένεται να επιτύχει, κάτω από τις σωστές προϋποθέσεις Ηγεσίας και Προσωπικού, σημαντική βελτίωση σχέσεων.

Cultural Links ονομάζουμε τις δράσεις και μορφές κουλτούρας που προωθούν την οριζόντια λειτουργία σε καθετοποιημένους οργανισμούς με σκοπό να κάνουν τον οργανισμό περισσότερο διατμηματικό και περισσότερο πελατοκεντρικό επιπρόσθετα της ανάγκης να είναι αποδοτικός.

picture-cultural-links-for-horizontal-integration

Επιτρέπουν να κρατήσουμε τη δομή του καθετοποιημένου οργανισμού και να τη συνδυάσουμε με την κουλτούρα και ηγεσία του οριζόντιου οργανισμού ώστε να κάνουμε τις γραμμές ευθύνης περισσότερο ευέλικτες. Με άλλα λόγια, να λειτουργήσουμε τη υφιστάμενη καθετοποιημένη δομή σε πολλές περιπτώσεις ως οριζόντια εισάγοντας με αυτόν τον τρόπο το πνεύμα ομάδας και τη διατμηματική ροή εργασίας χωρίς να καταφύγουμε σε λύσεις διασταυρούμενης δομής (matrix structure).

Τα Cultural Links προϋποθέτουν κατάλληλα επίπεδα ηγεσίας και προσωπικού η εξασφάλιση των οποίων αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για την επιτυχή εφαρμογή τους.

Πλεονέκτημα: Τα Cultural Links τροποποιούν την καθετοποιημένη δομή σε μια νέα οργανική δομή που, σε σύγκριση με την απόλυτη οριζόντια δομή με ομάδες, ενέχει λιγότερη δυσκολία αλλαγής και δεν αντιβαίνει με την ανθρώπινη φύση ως είναι η περίπτωση της δομής matrix με τη διπλή εξουσία και υπευθυνότητα.

Σχεδιασμένο Εργαστήριο που δίνει συνέχεια με ασκήσεις εμπέδωσης των αναγκαίων δράσεων συντελεστών (ενδο-επιχειρησιακό με επιδότηση από ΑνΑΔ)

Περιεχόμενο εργαστηρίου:

  • Παραδείγματα Cultural Links τμήμα 5
  • Ρόλοι των Συντελεστών τμήμα 6
  • Δυσκολίες και Εμπόδια τμήμα 7
  • Πρωτοβουλίες συντελεστών για ξεπέρασμα δυσκολιών τμήμα 8
  • Συμπεράσματα και Δεσμεύσεις για μελλοντικές ενέργειες

Σκοπός του επιμορφωτικού εργαστηρίου

Να προσφέρει λύσεις στο πρόβλημα του κακού οργανικού κλίματος και των κακών σχέσεων καθοδηγώντας κύρια τους τμηματάρχες αλλά και το προσωπικό σε σημαντική αλλαγή νοοτροπίας: Επεξηγούνται οι δυσάρεστες επιπτώσεις, αλλά και οι υποχρεώσεις ενός εκάστου των συντελεστών, και με πρακτικές ασκήσεις, το εργαστήριο επιδιώκει να δείξει και να εμπεδώσει σε πρώτο βαθμό στους εμπλεκομένους τους τρόπους αλλαγής και βελτίωσης.

Οι προτάσεις μας έχουν δοκιμαστεί σε οργανισμούς με επιτυχία δεδομένου ότι υπάρχει θέληση.

Επικοινωνία

Αν αντιμετωπίζετε αυτά ή παρόμοια προβλήματα ή το θέμα σας ενδιαφέρει, παρακαλείστε να επικοινωνήσετε για κατ’ ιδία συνάντηση χωρίς οποιαδήποτε δέσμευση ή υποχρέωση.

 

 

Sardos Solutions’ Mission: To help companies achieve great results by sharing freely with them its management knowledge and experience hoping that by so doing it will contribute in their creating increased employment and prosperity for their people and communities.

email: psardos@sardossolutions.com Tel: +357 99640912, +357 24400884, fax +357 24655538